Ukoliko stalno kijate, oči vam suze i to vam se stalno dešava tokom zime, treba da posumnjate na alergiju na grinje.

Grinje jednostavno obožavaju zimu. Temperatura između 20 i 30 stepeni, kućni poslovi i malo provetravanja su idealni uslovi za ovog neprijatnog parazita - objašnjava doktorka Jasmina Kozarev, dermatolog i alergolog.

Šta su grinje
Grinje su nevidljivi paraziti, po obliku slični paucima, koji se hrane ljudskom peruti. Ima ih u svakoj sobi, najviše u kućnoj prašini, posebno u tepisima i krevetima. Prosečan krevet je dom za oko milion mikroskopskih grinja. Prema naučnim podacima, grinje, koje su vidljive jedino mikroskopom jer im je dužina manja od jednog milimetra, mogu nastaniti bilo koji deo našeg životnog prostora, a pretpostavlja se da ih u jednom krevetu u proseku može biti i više od 1,5 miliona. Neka novija istraživanja povezuju vlažne prostore prepune grinja s mnogo većom učestalošću pojave astme i drugih alergijskih bolesti.

Koje tegobe izazivaju
Alergija je prekomerna reakcija odbrambenog sastava organizma na inače neškodljive materije. U kontaktima sa njima odbrambeni sistem nepotrebno i prekomerno stvara antitela. Do alergijske reakcije dolazi kada se alergeni vežu za antitela, nakon čega se oslobađaju tzv. medijatori upale i izazivaju alergijske simptome. Ako je jedan roditelj alergičar, alergijski rizik za dete je 30 odsto, a ako su oba roditelja alergičari, alergijski rizik za dete je 80 odsto. Alergije disajnog puta označavamo trajnim ako je dokazana preosetljivost na grinje, plesni ili na životinjsku dlaku ili sezonskim ako su provocirane sezonskim alergenima tipa polena.
Alergijske manifestacije osim gornjeg disajnog puta (nos, sinusi), mogu zahvatiti i donje disajne puteve te provocirati nastanak hroničnog alergijskog bronhitisa i astme, te atopijski dermatitis i strofulozne promene na koži najmlađe populacije.

Kako se leči
Osnovno je da pacijent uradi testiranje na inhalacione alergene. Lečenje alergije mora biti usmereno na lečenje imunološke upale, što doprinosi smanjenju ili potpunom nestanku simptoma. Ako se radi o sezonskoj alergiji, leči se tokom određene sezone, a ako je alergija tokom cele godine, leči se kontinuirano. Lečenje se mora sprovoditi pod kontrolom lekara i bolesnik nikad ne bi trebalo sam da prekida ordiniranu terapiju. Specifičnost terapije za alergijske manifestacije odgovarajućeg ciljnog organa, sluzokoža disajnog puta ili koža, podrazumeva dobru terapijsku komunikaciju više specijalista, u prvom redu, pulmologa, dermatologa, imunologa i specijalista za bolesti uva, grla i nosa.
Terapija se usmerava na sprečavanje akutne simptomatologije i podizanje praga preosetljivosti na alergen ili više njih, na koje je dokazana preosetljivost. Alternativne metode mogu biti samo pomoć u lečenju.

Čišćenje tepiha i grinje

Klasično dubinsko pranje tepiha ne može u potpunosti ukloniti grinje iz mekih podnih obloga. Grinje se nalazi u novim tepisima, a njihova količina u redovno održavanim podnim oblogama ne može dovesti do smetnji kod zdravih osoba. Za osobe koje su alergične na grinje tepih servis Bran.co nudi posebnu uslugu zaštite tepiha i mebliranog nameštaja od grinja. Tretman se vrši nakon dubinskog pranja tepiha i mebla posebnim hemijskim sredstvima (akaricidima). Postupak se ponavlja periodično. Sa ponosom možemo istaći da smo na ovaj način ublažili tegobe velikom broju klijenata.

    ...